1193 - Externality

Jak se dalo očekávat, dnešní aprílové xkcd patří opět k těm, které zde není možné uspokojivě reprodukovat. Je totiž nejen interaktivní, ale jeho obsah se navíc náhodně mění. Tady je tedy alespoň jedna z mnoha možností a zbytek rozebereme jen slovně pod obrázkem samotným (a půjde tímpádem o takový crossover s Explain XKCD):

Externality

Doplněno 1.4. 16:00 - Alternativní Microsoft verze.

Doplněno 1.4. 17:15 - Alternativní Google verze, alternativní Expedia verze.

Doplněno 1.4. 22:00 - Alternativní Ebay verze, alternativní Starbucks verze, alternativní Activision verze, alternativní Intel verze.

Čím je tento comics výjimečný:

- Univerzita, na kterou je fiktivní nábor cílený, se mění v závislosti na výsledcích soutěže, probíhající v rámci adresy http://almamater.xkcd.com, linkované z prvního a pátého panelu tohoto comicsu. Na této adrese je třeba zadat doménu své univerzity a poté řetězec, ze kterého podle soutěžícího vznikne Skein 1024 1024 hash, uvedený v horní části stránky. Čím přesnější jsou tipy absolventů dané školy, tím lepší umístění dané školy v žebříčku. Comics je pak cílený vždy na tu školu, která je aktuálně na prvním místě.

- Jméno společnosti, pořádající nábor, se průběžně mění. Jedná se vždy o společnost z žebříčku NASDAQ 100, která je jako první zmíněna na Wikipedii na stránce s termínem, uvedeným v alt textu spodní poloviny prvního panelu comicsu. Občas je ale uvedena ještě další možnost, jak výsledek ovlivnit. Což pochopitelně v praxi znamená, že se moderátoři na Wikipedii momentálně nenudí, protože jim do vybraných článků fanoušci xkcd dopisují zmínky o velkých společnostech ;-)

- Oba texty v prvním panelu se průběžně mění - obměňuje se jak konkrétní znění výzvy v rámečku (bez ohledu na firmu, o které mluví), tak i reakce dívky na obrázku (přinejmenším částečně v závislosti na společnosti, o které je řeč).

- Text ve druhém panelu se mění, pravděpodobně opět přinejmenším částečně v závislosti na společnosti, o které je zrovna řeč.

- Text ve třetím panelu se náhodně mění. Zatím zaznamenané možnosti:

"Nacházíme se pouhé čtyři hodiny cesty od New Yorku (15 tisíc hodin na Roombě)"
"Jsme od vás jen co by menším dopravním letadlem doletěl!"
"Vydejte se k nám na Roombě! Tak blízko nás máte!"
"Jsme k vám tak blízko, že můžete vyrazit třeba na Roombě."
"Ke každé ranní kávě projížďka na Roombě zdarma."
"Vaše osobní Roomba může být buď černo-šedá nebo bílo-stříbrná."

- Text ve čtvrtém panelu má přinejmenším dvě alternativy (s víceméně obdobným vyzněním).

- Škola, o které je řeč v pátém panelu, se opět určuje na základě toho, co bylo zmíněno k prvnímu panelu, ovšem tentokrát jde o školu, která je aktuálně na třetím místě soutěže. Zbytek textů v tomto panelu se opět náhodně mění. Texty, vyplněné do formuláře, obsahují nejrůznější vtípky a narážky, ale je jich příliš na to, než aby se dal vytvořit nějaký uspokojivý seznam.

- Nadpis osmého panelu se opět mění a opět přinejmenším částečně v návaznosti na společnost, na kterou je právě celý náborový leták cílený. Rozhovor v panelu samotném je neměnný.

- Nejspodnější trojice panelů je celá dynamicky generovaná. Celý tento trojitý panel je odkazem na stránku, na které můžete finančně přispět Wikimedia foundation (čímž se celý comics posouvá do pozice, kdy sice na jednu stranu v podstatě vybízí k poškozování Wikipedie, ale na druhou stranu z toho má Wikimedia foundation docela slušné peníze). V české verzi výše se na tento odkaz dostanete kliknutím na libovolné místo comicsu (jak naznačuje také alt text). V závislosti na tom, kolik čtenáři xkcd darují, se průběžně mění velikost psa v těchto panelech. V době psaní tohoto textu už bylo vybráno skoro deset tisíc dolarů a nepochybně jsme teprve na začátku. My jsme přispěli svou troškou také a bylo by fajn, kdybyste tak učinili i vy, přinejmenším pokud se alespoň občas spoléháte na Wikipedii. Zatím spatřené verze tohoto panelu (zdroj: explainxkcd Wiki):

První, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá, sedmá, osmá. (Další případně doplníme.)

- Po textové stránce se (alespoň prozatím) mění pouze poslední panel, kde se obměňuje první ze dvou sloganů na něm, opět alespoň zčásti v závislosti na společnosti, o které je řeč. Druhý slogan (v české verzi výše jako "Štěňata a jejich páni") je neměnný.

A mimochodem, pokud jste se domnívali, že na Apríla skončí vývoj comicsu 1190 nějakým aprílovým žertem, tak se minimálně prozatím zdá, že jste se mýlili - stále pokračujeme!

Originál: http://www.xkcd.com/1193/